MUMAF

L'EDIFICI

El Mumaf-Col·lecció Museogràfica de Fotografia de Manises Carlos Sanchis García està situat a l'edifici "El Arte". Va ser construït per Juan Bautista Huerta Aviñó, virtuós ceramista del reflex metàl·lic. En el revestiment d’aquest edifici, va aprofitar les possibilitats decoratives dels taulells, pintats en daurat i en blau de cobalt sobre fons blanc, per a donar-li singularitat a aquesta façana i servir també com a reclam publicitari dels productes que fabricava.

ORIGEN DE LA COL·LECCIÓ

L'origen del Mumaf naix amb la donació que el senyor Carlos Sanchis i la seua dona, la senyora Concepción García, van realitzar a l'Ajuntament de Manises l'any 2009. La donació, que suma un total de més de 2.000 peces i quasi 6.000 fotografies de tipologia variada, inclou la seua col·lecció de càmeres fotogràfiques, accessoris i material de laboratori.

En aquesta col·lecció estan les càmeres més significatives i, entre totes, abasten un ampli marc cronològic. Des de les últimes dècades del segle xix fins a l'arribada de la fotografia digital, destaquen per la vistositat un bon nombre de càmeres de fusta de gran format que s'exhibeixen en la part central de les instal·lacions.

ELS PIONERS DE LA FOTOGRAFIA A MANISES

La col·lecció dedica un lloc especial per a l’homenatge als pioners de la fotografia a Manises: José García Planells, Juan Santolaria Gómez, Juan Soler Ferreres, José Gadea Luján i Carlos Sanchis García. S’hi ofereix una mostra de la seua obra al costat de les càmeres fotogràfiques. Són imatges d'una ciutat, uns costums i unes festes que difereixen bastant del Manises actual, però que romanen encara en la memòria de les persones més majors. Aquestes instantànies procedeixen de la col·lecció de fotografies donades per Carlos Sanchis, l'arxiu de negatius de José Gadea Luján i els fons de la campanya de recollida de fotografies “Regala una foto al teu poble”, que, duta a terme per l'Arxiu Municipal de Manises en la primera dècada del segle xxi, va aconseguir un important fons fotogràfic que abasta pràcticament tot el segle xx.

LES CÀMERES

L'exposició està composta per 400 càmeres, amb les quals es pot fer un recorregut històric per la fotografia analògica. Aquest comença per les grans càmeres de fusta i passa per les de manxa o bossa, que van marcar tota una època. La història ens porta a màquines més manejables com són les càmeres de calaix o amb dos objectius, com les estereoscòpiques o les càmeres rèflex d'objectius bessons (TLR). També hi ha un espai per a les màquines més modernes, com les film 110 o les càmeres instantànies amb el seu innovador procés d'autorevelat. A més, hi ha també càmeres de joguet i de miniatura usades per a l'espionatge.

SALA D'EXPOSICIONS TEMPORALS

El Mumaf disposa, a més, d'una sala d'exposicions temporals dedicada, principalment, a exhibicions de produccions fotogràfiques.

Més informació:

Horari:

De dilluns a divendres, de 9.30 a 13.00 hores.

Altres horaris de visita, amb cita prèvia.

Entrades:

L'entrada a la col·lecció és gratuïta.

Grups:

Visites guiades per a grups, amb reserva prèvia.