Gastronomia

La gastronomia tradicional de Manises, igual que a molts altres territoris, forma part de la cultura local i està present tant en el dia a dia com en les festes i celebracions.

Destaca per la seua vinculació al territori i als productes de temporada que produeix l’horta valenciana. Inclou tot tipus d’aliments com carns, peixos, cereals, llegums i, sobretot, fruites i verdures.

Una altra de les seues característiques principals és la senzillesa de les elaboracions, la qual cosa ha permés que les receptes hagen sobreviscut en el temps i que hui dia es puguen preparar com ho feien els nostres avantpassats.

“Plats de Manises” és un projecte que tracta de posar en valor aquests plats tan nostres, elaborats seguint les mateixes receptes de les nostres mares i àvies maniseres.

Es presenta una recopilació amb les més conegudes, fent servir ingredients naturals i de proximitat, cuinades amb carinyo i afecte utilitzant les tècniques de sempre.

Receptes amb què tots els manisers i maniseres ens sentim identificats i que formen part de la nostra memòria gastronòmica. Receptes vinculades als records més entranyables, als menjars a casa, als dies de festa i a les celebracions familiars.

Un dels objectius de “Plats de Manises” és afavorir una economia circular basant-se en els productes d’alta qualitat cultivats en l’horta de València. Els ingredients d’aquestes receptes es poden adquirir tant als mercats municipals com als comerços locals, que ofereixen una atenció personalitzada i generen menys plàstics i residus, contribuint favorablement amb l’ecosistema.

A més, d’aquests plats podem gaudir a les nostres cases o als restaurants del municipi que ofereixen aquestes especialitats, creant un nou atractiu per als turistes i per a la població local.

Un altre dels objectius és ressaltar les sinergies entre la gastronomia i la ceràmica; per això, tots els plats realitzats s’han servit en recipients de ceràmica, elaborats per artesans ceramistes locals.

Les seues peces estan disponibles al públic en general i, sens dubte, aconsegueixen afegir un estímul visual a aquestes delicioses preparacions.

Actualment aquest projecte inclou:

Llibre “Plats de Manises” amb 27 receptes amb aperitius, primers plats, plats principals, postres i begudes.

Videorecepta de fesols rodats.

Videorecepta d’arròs amb bledes.

Videorecepta de guisat de festa.

Videorecepta de Fabiola.

Videoreceptes

Llibre Plats de Manises