Camí de Santiago -Camí de la llana

La ciutat de Manises és pas obligatori per als pelegrins que ixen de València cap a Santiago de Compostel·la.

Els seus passos els portaran a recórrer les comarques valencianes per a seguir per Conca, Guadalajara, Sòria i Burgos, on aquesta ruta s'uneix al Camí de Santiago (o Camí de Sant Jaume) francés.

Aquest itinerari és conegut com el Camí de la Llana, i és una ruta de peregrinació jacobea integrada en la xarxa de camins de Santiago que hi ha a Espanya.

Una històrica ruta de peregrinació que pren el seu nom perquè seguia una de les principals vies de comerç entre València i Castella.

Era utilitzada per pastors, esquiladors, ramaders i comerciants per a traslladar els ramats d'ovelles i els productes derivats d'aquestes a través de la península Ibèrica. I unia els grans centres productors ovins de la Manxa amb la ciutat de Burgos, que va ser el principal centre comercial de la llana durant els segles XVI i XVII.

Molts dels trams d'aquesta ruta coincideixen, encara que en sentit invers, amb l'itinerari turisticocultural conegut com a Camí del Cid i travessa nombroses poblacions amb un patrimoni monumental impressionant, a més de molts paratges naturals que sorprenen per la seua gran bellesa.

Aquesta ruta ja era utilitzada des d’almenys el segle XIII, i transcorria per antics camins i fins i tot vies romanes, que les autoritats governants protegien per a fer-los més segurs i facilitar el trànsit de gent que hi viatjaven.

Aquest continu tràfec de persones i animals va facilitar l’ús als pelegrins que es dirigien a Santiago de Compostel·la des de l’est peninsular i, després, tornaven als seus llocs d'origen. Hi ha nombroses evidències de l’ús d’aquest camí com a ruta històrica de peregrinació.

Aquest camí es divideix en tres parts:

Part 1: De València a Conca (250 km) (Pdf en castellà)

Part 2: De Conca a Burgos (361 km). (Pdf en castellà)

Part 3: De Burgos a Santiago de Compostel·la (484 km). (Pdf en castellà)

Igual que la resta de les rutes jacobees, pot fer-se tant a peu com en bicicleta.

Més informació:

Camí de la Llana